15 tips voor het bewaren van etenswaren

In dit artikel 15 tips voor het bewaren van etenswaren met zo min mogelijk afval! Dus hoe bewaar je overgebleven etenswaren dat het zo lang mogelijk meegaat (minder voedselverspilling) én zonder wegwerpproducten te gebruiken! Dubbel winst 🙂

  1. Bladgroente kun je het beste bewaren in een vochtige theedoek (in de koelkast)
  2. Sommige groente bewaar je goed in een glazen pot onder water, bijvoorbeeld wortels en bleekserlderij
  3. Kruiden of broccoli bewaar je in een glas met een laagje water
  4. plastic bakjes zijn top voor het bewaren van etenswaren en restjes! Spaar bijvoorbeeld je bakjes van de chinees – hergebruik. Let wel op met het opwarmen van restjes in een plastic bakje
  5. Glazen bakjes – hetzelfde als met de plastic bakjes alleen kun je hier je kliekje wel in opwarmen. Ook voor ‘zure’ restjes (tomatenpuree) is glas meer geschikt
  6. Halve groente of fruit, gebruik Foodhuggers. Zo blijft je groente en fruit langer vers (in de koelkast)
  7. Katoenen schaalovertrekken werken perfect voor kommen, schalen en pannen
  8. Afdekken met een bord – neemt iets meer ruimte in beslag, maar een bord kun je prima gebruiken!
  9. Bijenwasdoeken zijn multi-inzetbaar. Je kunt er fruit, groente en zelfs broodjes mee inpakken. Of gebruik ze om schalen en kommen mee af te dekken
  10. Broodzak. Wist je dat een broodzak ook in de vriezer kan
  11. Vroeger gebruikten ze natte kranten om vis in te bewaren
  12. Bewaar aardappels en uien in een daarvoor geschikt aardappel– of uienzak of in manden. Maar bewaar aardappels en uien vooral niet bij elkaar! Door de ui kan je aardappel sneller bederven en dat is zonde.
  13. Herbruikbaar boterhamzakje – niet alleen handig voor onderweg. Ook thuis kun je snacks of overgebleven broodjes handig bewaren
  14. Groente- en fruitzakjes. Misschien neem je deze handige groente- en fruitzakjes al mee naar de winkel (scheelt weer een plastic wegwerptasje), maar wist je dat deze zakjes ademend zijn en daardoor ook in de koelkast kunnen. Je kunt hier dus je groente en fruit in bewaren.
  15. Aangebroken verpakkingen en gesneden groenten altijd in de koelkast bewaren! Van potjes en dergelijke, lees ook altijd even de verpakking. Daar staat vaak een bewaaradvies op.

Bonus tip: Twijfel je hoe je een bepaald product het beste kunt bewaren? Het voedingscentrum heeft een hele handige bewaarwijzer. Hier vindt je hoelang je een product kunt bewaren, wat de beste bewaarplek is en hoe je bederf kunt herkennen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.