5 alternatieven voor aluminiumfolie

5 Alternatieven voor aluminiumfolie

Een halve ui over van het koken, even snel je broodje inpakken voor onderweg. Aluminiumfolie erover en klaar is keer. Aluminiumfolie en plasticfolie worden veel gebruikt in de keuken. Begrijpelijk, want het werkt snel en gemakkelijk. Echter heeft aluminiumfolie een schadelijke kant.

Aluminium is oplosbaar wanneer het in aanraking komt met zouten of zuren. In aanraking met augurken bijvoorbeeld, dan smelt de aluminiumfolie en komt dit op je augurken terecht. Eet jij dit weer op, dan krijg je onbewust aluminium in je lichaam. Nou verpak je misschien niet snel augurken in aluminiumfolie, maar denk eens aan een halve citroen die je overhoudt, of tomatenpuree, ook dat bevat zuren. Het gaat hier natuurlijk om kleine hoeveelheden aluminium, die onder de norm van het World Health Organisation vallen, maar toch. Het is nog onduidelijk wat aluminium precies in je lichaam doet.

Naast slecht voor je lichaam is aluminium ook niet goed voor het milieu. Het produceren van aluminium kost heel veel energie en aluminiumfolie is een wegwerpproduct. Gelukkig kun je aluminiumfolie (en plasticfolie) gemakkelijk vervangen door een herbruikbare variant. In dit artikel geef ik je vijf alternatieven voor aluminiumfolie!

1. Foodhuggers

Foodhuggers zijn kleine siliconen ‘dekseltjes’ die je gebruikt om fruit en groente af te dekken. Zo blijft het langer vers. Denk bijvoorbeeld aan een halve uit die je over houdt na het koken. Of citroen, waarbij je steeds een schijfje in je water doet.

2. Katoenen schaalovertrek

Katoenen schaalovertrek sfeer

Een bakje met sla, een bakje met saus, nog eten in de pan. Regelmatig houden wij een beetje eten over wat we prima de dag daarna weer kunnen oppeuzelen. Eerder zou ik deze kommetjes hebben afgedekt met aluminiumfolie, maar nu heb ik katoenen schaalovertrekken.

Katoenen schaalovertrekken zijn gemaakt van 100% katoen, met een rubberen band. Met zo’n katoenen schaalovertrek dek je gemakkelijk een kommetje of schaaltje af. Omdat katoen een ademend materiaal is, werkt het vooral goed voor sla en salades. Je sla blijft veel langer vers.

Ook een goede tip, een katoenen schaalovertrek van 30 cm. Deze past over taartvormen en de meeste pannen. Dan kun je de hele pan in de koelkast zetten, scheelt weer afwas van een extra bakje 😊

3. Bijenwasdoek

Bijenwasdoeken zijn doeken gemaakt van katoen, gecoate in bijenwas. Deze doeken maken het gebruik van aluminiumfolie, plasticfolie of plastic zakjes overbodig. Verpakt in een bijenwasdoek blijft je eten langer goed.

Je kunt bijenwasdoeken gebruiken om schalen of kommetjes mee af te dekken, maar je kunt ze ook gebruiken om etenswaren in te verpakken. Door de warmte van je handen smelt een was een beetje, hierdoor kun je de doek gemakkelijk om je etenswaar of bakje vouwen. Vervolgens hard de was weer uit, waardoor het in zijn vorm blijft staan.

Gebruik een bijenwasdoek niet om rauw vlees of vis in te pakken.

4. Herbruikbaar boterhamzakje

Een herbruikbaar boterhamzakje is een alternatief voor plastic zakjes en aluminiumfolie. Het zakje heeft een sluiting van klittenband en komt in twee versies. Echt in de vorm van een zakje, of als wrapper die in afmeting verstelbaar is. Hierdoor past eigenlijk alles in je boterhamzakje.

Het herbruikbare boterhamzakje is gemaakt van polyester en TPU. De boterhamzakjes zijn BPA vrij. TPU is een materiaal wat bekent staat om de eigenschap dat het goed bestand is tegen olie, vet en slijtage. Hierdoor gaat het boterhamzakje lang mee en wordt het niet snel vies. Ook sausjes zoals mayonaise zijn geen probleem. De binnenkant van het boterhamzakje is waterdicht en lekt niet. De binnenkant kun je gemakkelijk met een vochtig doekje schoonvegen. Wil je hem toch graag wassen is dat geen probleem. De boterhamzakjes mogen in de wasmachine. Wij adviseren hem met koud water te wassen. 

5. Een bord

Een hele simpele en praktische oplossing is het gebruiken van een bord. Dek je kommetjes of schalen af met een bord. Easy as that!

Dit was hem dan! 5 alternatieven voor aluminiumfolie. Welke tip ga jij als eerste uitproberen? Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan een berichtje! Ik help je graag met persoonlijk advies. Je kunt ons bereiken op 0644586994 (zowel telefonisch als WhatsApp) of stuur een mail naar info@greenmansion.nl

Shop hier onze alternatieven voor aluminiumfolie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.