Alles over de menstruatiecup

Alles wat je wil weten over de menstruatiecup

De menstruatiecup: hij bestaat al even, maar pas de laatste tijd wint de cup aan populariteit. Echter weten veel vrouwen (en mannen overigens ook) nog niet goed wat de menstruatiecup is en hoe je hem gebruikt. In dit artikel vertel ik jou alles wat er over een menstruatiecup te weten valt, van hoe je hem inbrengt tot schoonmaken en alles wat erbij komt kijken.

Dus, ben jij nieuwsgierig of kun jij wel wat motivatie gebruiken om over te stappen? Na het lezen ben je volledig op de hoogte van alle ins en outs van de menstruatiecup. Dan kan jij een weloverwogen beslissing maken of het iets voor jou is!

Wat is een menstruatiecup?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een menstruatiecup eigenlijk?
Een menstruatiecup is een cupje van kunststof of siliconen die tijdens de menstruatie, net zoals een tampon, in de vagina wordt ingebracht. De rand van de cup vormt een licht vacuüm in de vagina en vangt het menstruatiebloed op. De cup kun je tot wel 12 uur lang achter elkaar dragen. Dit betekent dat je de cup ongeveer 2 keer per dag moet legen en omspoelen. Het aantal keer dat je de cup moet legen is ook afhankelijk van hoe hevig je menstrueert.

Hoe werkt de menstruatiecup?

Nu we weten wat een menstruatiecup is, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt “allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt zo’n cup nou?”

Anders dan maandverband en tampons die het vocht absorberen, vangt een menstruatiecup het bloed juist op. De cup breng je in tijdens je menstruatie en hierin wordt het bloed opgevangen. Als de cup vol is, leeg je deze in het toilet. Daarna spoel je de cup om en kan je hem weer inbrengen.
Een menstruatiecup kan, variërend van de grootte, zo’n 16 ml tot 30 ml vocht opvangen. Ter vergelijking gemiddeld verliest een vrouw tussen de 25 en 40 ml bloed per menstruatie.  

De meeste vrouwen legen de cup 2 tot 4 keer per dag. De menstruatiecup moet minimaal om de 12 uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem met een gerust hart meteen weer inbrengen. Ook ’s nachts kun je prima je menstruatiecup dragen.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

Oké nu we weten hoe de cup werkt, is het tijd voor het echt werk. Namelijk het dragen van de cup.  Voordat je de cup inbrengt tijdens de 1ste dag van je menstruatie is het belangrijk dat je de cup uitkookt. Daar kom ik later op terug.

Hoe breng je de een menstruatiecup in?

Om de cup in te brengen moet je de cup vouwen. Hiermee zorg je voor een smalle punt, waardoor de cup gemakkelijk in te brengen is. Het vouwen kan op verschillende manieren. Hieronder laat ik je drie bekende manieren zien.

Om de cup in te brengen is het van belang dat je ontspannen bent. Zoek een comfortabele positie. Dit is voor iedereen verschillend. Het is een kwestie van uit proberen wat voor jou het prettigste werkt. Sommige vrouwen zitten liever op het toilet, anderen vinden het fijn om te staan of staan met één been op het toilet. Zelf vind ik zittend het prettigst.

Manieren om de cup te vouwen

Als je voor het eerst een menstruatiecup in je handen hebt, schrik je misschien van de grootte. Nergens voor nodig! Eenmaal gevouwen is de menstruatiecup niet groter dan een tampon.

Het vouwen is niet alleen nodig om je cup in te kunnen brengen, maar ook zodat je cup zich volledig kan openen in de vagina. Opent de cup niet volledig, dan zal het geen vacuüm creëren waardoor je gaat lekken.

De drie manieren van vouwen zijn: de punch down, de C-vouw en de 7-vouw. Ook hier is het een kwestie van uitproberen welke vouw jij het fijnst vindt. Probeer ze dus gewoon allemaal een keertje.

Punch down
Je duwt de rand van de cup naar binnen tot aan de onderkant van je cup. Vervolgens vouw je de cup dubbel. Deze vouw is heel geschikt voor zachte cups.

C-vouw
Hierbij knijp je de cup dicht en vouw je hem dubbel. Deze vouw is heel simpel en kan met één hand gedaan worden. Hierom is hij ook heel populair bij veel vrouwen. Bij deze vouw is de cup wel wat groter om in te brengen in vergelijking met de punch down vouw van hierboven.

7-vouw
Als laatste de 7-vouw. Ook hierbij knijp je de cup dicht. Vervolgens vouw je één hoek richting de onderkant van de cup. Zo wordt de cup heel smal bij het inbrengen. Easy as that.

Doordat je de cup vouwt, kun je deze gemakkelijker inbrengen. Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren. Probeer te ontspannen. Je zult zien dat het gemakkelijk gaat. Pijn tijdens het dragen van de menstruatiecup kan te maken hebben met dat de cup niet goed zit of dat je niet de juist maat draagt. Houdt de pijn aan? Stop dan met het gebruik van je menstruatiecup en overleg met de dokter.

Hygiëne

Hierboven benoemde ik het al even, voordat je de cup gebruikt tijdens je menstruatie is het belangrijk om je cup uit te koken. Dit uitkoken moet je doen aan het begin van je menstruatie en aan het einde van je menstruatie, als je de cup weer opbergt. Tussentijds is het voldoende om de cup goed uit te spoelen. Dit uitkoken is belangrijk, omdat je hiermee de cup steriliseert. Je dood dan de bacteriën die aanwezig zijn op je cup. Hiermee voorkom je irritaties of andere klachten.

Het uitkoken is heel simpel. Neem een pannetje met water en breng dit aan de kook. Leg je cup in het water. Zorg hierbij dat je cup volledig onder water staat én dat de cup niet de onderkant van de pan raakt. Kook je cup 3-5 minuten. Laat hem daarna goed drogen.

Een goede tip voor het uitkoken, gezien op praticups: Kook je cup in een garde, dan kan hij nooit de bodem raken.

Na het schoonmaken is je cup ready to go. Is je menstruatie (eindelijk) voorbij, berg de cup dan op in een ademend zakje. De cups van GreenMansion komen in een katoenen opbergzakje. Perfect dus!

Een ander aandachtspunt wat betreft hygiëne: was je handen voordat je na het toilet gaat (daarna natuurlijk ook maar ik ga ervanuit dat dit bekende info is 😊).  Om bacteriën en irritaties te voorkomen, is het belangrijk je handen te wassen voorafgaand het inbrengen of verwijderen.

Tijdens je menstruatie

We zijn nu zover dat we weten wat de cup is, dat we weten hoe het werkt en dat we hem kunnen inbrengen. En dan? Je mag de cup maximaal 12 uur achter elkaar dragen. Gemiddeld moet je de cup 2 tot 4 keer per dag wisselen, afhankelijk van de heftigheid van je menstruatie. In dit stuk vertel ik je hoe je de cup kunt verwijderen, maar ook hoe je kunt achterhalen of de cup goed zit.

Verwijderen van je menstruatiecup

Je kunt je cup verwijderen door de onderkant van je cup vast te pakken (niet het steeltje) en hier lichtjes in te knijpen. Hiermee verbreek je namelijk het vacuüm en kun je de cup er gemakkelijk uit halen. Vervolgens kun je de inhoud van je cup legen in het toilet.
Tussendoor is het goed om je cup grondig om te spoelen. Heb je toegang tot stromend water, top! Spoel je cup dan goed uit en breng hem vervolgens weer in. Heb je geen toegang tot stromend water, dan is dat ook geen probleem. Je kunt dan toiletpapier gebruiken om de cup mee schoon te vegen voordat je hem weer opnieuw inbrengt.

Hoe weet je dat je menstruatiecup goed zit?

De cup zit goed, als je hem niet voelt zitten. Een handige check om te kijken of je cup goed vacuüm zit is om even aan het steeltje van je cup te trekken. Voel je de cup bewegen, of kun je hem er zo uittrekken dan zit de cup niet goed. Voel je een beetje weerstand, dan zit de cup vacuüm.

Na elk toiletbezoek, ook al heb je de cup niet vervangen, is het goed om even te controleren of de cup nog goed zit. Ga bijvoorbeeld even staan of doe een klein dansje in het toilethokje (ook altijd goed voor je humeur), voel je de cup dan niet zitten dan ben je nog good to go!

Waarom moet je dit doen? Door de druk op je blaas en darmen kan de cup namelijk iets verschuiven. Zelf doe ik altijd even een mini-dansje, voel ik m’n cup dan wel dan breng ik hem opnieuw in.

Sommige vouwen blijven het steeltje van de menstruatiecup voelen. Zit dit je in de weg? Geen probleem, je kunt het steeltje met een gerust hart korter knippen of zelfs helemaal afknippen.

Het einde van je menstruatiecup

Aan al het goede komt een eind. Zo ook aan je cup. Gelukkig duurt dat wel even. Een menstruatiecup kan tot 10 jaar meegaan. Mocht je cup scheurtjes krijgen, niet meer mooi schoon worden, viezig zijn of plakkerig aanvoelen, dan weet je dat het tijd is om je cup te vervangen voor een nieuw exemplaar.

Menstruatiecup en anticonceptie?

De menstruatiecup is geen vorm van anticonceptie en zal je dus niet beschermen tegen een zwangerschap of soa. Een menstruatiecup dragen tijdens seks is ook niet aan te raden.

Heb je een spiraaltje en wil je een menstruatiecup gebruiken? Dat kan. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Je kunt de menstruatiecup gebruiken omdat deze lager in de vagina zit en dus niet in de knoei komt met je spiraal. Echter is het niet verstandig om bij de eerstvolgende menstruatie na het inbrengen van de spiraal een menstruatiecup te gebruiken. En let op het verwijderen van de cup dat je zeker weet dat het vacuüm is verbroken voordat je de cup verwijderd.  Er bestaat een kans dat je niet alleen de cup verwijdert, maar ook het spiraaltje.
Het is ook verstandig om de huisarts te vragen de draadjes korter te knippen. Zo voorkom je dat je per ongelijk aan de touwtjes trekt als je de cup wil verwijderen. De draadjes kunnen namelijk klem komen te zitten tussen je menstruatiecup en vingers. Bij twijfel overleg altijd met je huisarts!

Welke cup is geschikt voor jou?

Zo bovenstaande was een hele bult aan informatie. Je bent nu heel wat wijzer over de menstruatiecup en hopelijk heb ik je een beetje enthousiast kunnen maken. Maar er blijft nog één heel belangrijke vraag over: Welke cup is geschikt voor jou?

Een cup die bij je past is heel persoonlijk. Wat voor de een heel prettig en fijn werkt, kan voor de ander juist heel onaangenaam zijn. Welke menstruatiecup bij jou past, hangt af van twee factoren: de maat en stevigheid van de cup. Hieronder een korte toelichting.

De juiste maat

Welke maat je moet hebben is afhankelijk van een aantal zaken. Een aantal van deze zaken zijn:

  • Leeftijd
  • Bevallen (vaginaal)
  • Fijne of stevige bouw
  • Hevigheid van de menstruatie

In veel gevallen zijn er drie maten; S, M en L.

S wordt aangeraden voor tieners, maagden en vrouwen met een fijne bouw en lichte menstruatie.
M wordt aangeraden voor volwassen vrouwen en vrouwen die vaginaal bevallen zijn met een lichte menstruatie
L wordt aangeraden voor vrouwen met een hevige menstruatie en voor de meeste vrouwen die vaginaal bevallen zijn.

Maat XL bestaat ook, deze maat wordt aangeraden voor vrouwen die vaginaal bevallen zijn met een hevige menstruatie.

Stevigheid van de cup

Naast de maat is de stevigheid van de cup ook een belangrijk aspect voor een goed passende menstruatiecup.

Een softe, flexibele cup is geschikt voor vrouwen met een gevoelige blaas en vagina en bij lage spierspanning. Ook voor tieners is een softe cup vaak prettiger. Als je jong bent is vagina vaak wat gevoeliger en strakker.
Heb je een hoge spierspanning of sport je heel veel dan is een stugge cup geschikter voor jou. Een zachte cup zal bij jou niet goed uitklappen of je kunt de cup ‘indeuken’ doordat je sterke spieren hebt en dan ga je lekken.
Heb je een gemiddelde spierspanning en niet een heel gevoelige vagina of blaas dan passen de meeste cups bij jou. Kies niet voor de meest stugge of meest softe cup, dan zit je snel goed.

Dit was het dan! Bovenstaande was een heleboel informatie. Ik heb geprobeerd om je een zo compleet mogelijk beeld te schetsen over de menstruatiecup. Je bent nu heel wat wijzer over de menstruatiecup en (hopelijk) een stuk enthousiaster!

Zijn er toch nog dingen die volgens jou missen, of heb je een vraag? Schroom niet om een reactie achter te laten. Je mag me uiteraard ook een mail sturen (info@greenmansion.nl), of me via de socials bereiken!

info@greenmansion.nl
@greenmansionnl (Facebook & Instagram)

2 gedachten over “Alles wat je wil weten over de menstruatiecup

  1. Mijn merula cup geeft krampen nadat ik hem hem ingebracht is dit normaal en gaat deze weg of is dit mijn cup dan niet? De cup zit wel goed

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.