BENDL & GreenMarket

BENDL & GreenMarket

Het allereerste product dat meedoet aan GreenMarket! Graag laat ik jullie vandaag kennismaken met BENDL.

BENDL maakt riemen, onderzetters en andere accessoires van oude brandweerslangen. Hieronder verteld Casper van BENDL zijn verhaal.

We leven in een wegwerpmaatschappij. Spullen die zonder nadenken gekocht worden en weer net zo makkelijk worden weggegooid. Met als gevolg overvolle kasten en hoge vuilnisbelten. Wat een onnodige impact voor het milieu!

Via mijn werk bij de brandweer zag ik dat er materialen werden weggegooid. Onder andere brandslangen die niet meer voldoen werden afgedankt.
‘Met die brandslangen kan ik wel wat … ‘ dacht ik. Na een paar rusteloze dagen en een vaag idee om van brandslangen riemen te maken ben ik op onderzoek gegaan. In mijn hoofd zag ik een mooie, stoere, rode riem van het materiaal van een brandslang.

Ik regelde wat oude afgekeurde brandslangen en ging er mee aan de slag. Toen mijn vrouw me thuis zag aankomen met een paar vuile slangen dacht ze dat ik gek was geworden. Ik trok naar de plaatselijke zeilmaker, helaas konden ze niks met het materiaal. ‘Dan naar de schoenmaker’ dacht ik, maar het materiaal blijkt veel harder en gedraagt zich anders dan leer.

Ik besluit zelf aan de slag te gaan. Ik ruim een deel van de schuur op, tik een klinknagelmachine op de kop en ga aan de slag. Het snijden van de brandslangen valt tegen, ze zijn heel sterk en mijn stanleymesje is niet toereikend. Met een zelfgebouwde snijmachine kan ik 20 meter slang per keer in repen snijden. Wat een vooruitgang!


De eerste riem die het daglicht ziet is een mooie halsband voor mijn hond Pukkie. Al snel volgen er herenriemen. Deze oogsten enthousiaste reacties. Mensen vinden ze stoer en hip. Ook mensen die geen relatie met de brandweer hebben zijn geïnteresseerd. Al snel volgens ook meer accessoires zoals hondenspeeltjes, onderzetters en opbergmandjes

Nu het gelukt is om de productie onder te brengen bij een sociale werkplaats, ben ik druk om contacten te leggen met retailers zodat mijn riemen door meer mensen gedragen kunnen worden.

Naast dat ik het superleuk vind om creatief bezig te zijn ben ik trots dat ik met BENDL mensen de kans geef om een mooi producten te gebruiken zonder daar het milieu onnodig mee te belasten.”

Wij zijn in ieder geval helemaal fan van deze stoere producten! Ik vind het idee heel gaaf. Op GreenMarket vind je industriële onderzetters, stoere manden, leuke hondenspeeltjes en een vrolijke badmat. Snel kijken dus 😉

Mocht je nou ook een heel gaaf duurzaam, handgemaakt product hebben die je graag wil verkopen via GreenMarket? Super leuk! We horen graag meer over jou & jouw product. Stuur een mail naar info@greenmansion.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.