Welkom in 2023! Dit jaar is ons voornemen: weg met wegwerp! Maar hoe doe je dat? De gehele maand januari staat in het teken van een less-waste keuken. Oftewel een keuken met zo min mogelijk afval. Afval wat je huis niet in komt, hoeft er ook niet meer uit. Simpel toch? Daarom begint dit avontuur in de supermarkt. Hoe doe je nou boodschappen op een manier waarbij je zo min mogelijk afval maakt?
Het simpele antwoord: in een verpakkingsvrije winkel. Maar helaas heeft niet iedereen een verpakkingsvrije winkel om de hoek. Ikzelf ook niet. Wat kun je dan wel doen? In dit artikel geef ik je verschillende tips! Mocht je nog goede aanvullingen hebben, laat het dan vooral weten! Vind ik leuk.
Waar doe je boodschappen
Ik benoemde het al even, maar mocht je het geluk hebben van een verpakkingsvrije winkel in de buurt dan is dat natuurlijk de meest makkelijke stap. Er zijn natuurlijk meer opties. Kun je bijvoorbeeld je boodschappen doen op de markt? Zijn er lokale winkels in de buurt (een bakker, groenteboer of slager). Hier kun je vaak al producten kopen zonder verpakking.
Ook online zijn er mogelijkheden om verpakkingsvrij boodschappen te doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij PieterPot.
Tip: ZeroWasteNederland organiseert zero waste tours. Dit zijn wandel- of fietstochten langs zero waste locaties in jouw buurt. Ze worden al op heel veel plekken in Nederland gehouden. Zo kun je nieuwe plekken in je buurt leren kennen.
Geen tijd om langs verschillende winkels te gaan? Of geen winkels bij jou in de buurt? Geen probleem, ook dan kun je afval verminderen. Hieronder een aantal tips voor in de supermarkt.
Boodschappenlijstje
Een goede voorbereiding is het halve werkt. Maak voordat je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje. Als je daarmee bezig bent, check dan ook meteen welke producten je al in huis hebt. Door te gebruiken wat je hebt ga je voedselverspilling tegen én je koopt niet te veel.
Neem altijd een tasje mee
Hoe vaak ga je vanuit je werk nog even langs de supermarkt. Of even snel naar de supermarkt voor de laatste ingrediënten. En hoe vaak vergeet je je tas. Ik vaak. Het kan helpen om in je (werk)tas of in je jas een tasje te stoppen. Je hebt van die opvouwbare tasjes bijvoorbeeld. Scheelt toch weer een plastic tasje.
Hergebruik
Over plastic tasjes gesproken. Hier is hergebruik het toverwoord. Heb je toch een plastic tasje, gebruik deze dan zo vaak mogelijk. Tot het ding praktisch uit elkaar valt. Doe je hem dan weg, recycle! 😊
Neem je eigen verpakking mee
Neem je eigen verpakkingen mee naar de winkel. Waar kun je dan aan denken: groente en fruitzakjes, zodat je geen papieren of plastic tasje hoeft te gebruiken. Een eierdoosje, zodat je die opnieuw kunt vullen. Een broodzak waar je brood(jes) in doet (het verbaast je). Ga je naast de supermarkt nog naar andere winkels? Dan kun je ook denken aan een bijenwasdoek (voor kaas bij de kaasboer) en kleine bakjes (voor bijvoorbeeld losse olijven of noten). Veel supermarkten hebben tegenwoordig ook mogelijkheden voor je eigen verpakking.
Tip: Het kan helpen om een boodschappentas te maken waarin je al je benodigdheden hebt zitten. Stel je eigen ‘zero waste’ boodschappentas samen.
Koop in bulk
Niet alle producten kun je waarschijnlijk zonder verpakking vinden. En dat is ook niet erg. Alle beetjes helpen. Koop je een product in verpakking, ga dan voor een grootverpakking (of in bulk). Dit scheelt verpakkingsmateriaal. Vaak ben je dan ook nog goedkoper uit, bijkomend voordeel.
Welke verpakking kan ik het beste kiezen?
Als je een product in verpakking koopt, welke verpakking kun je dan het beste kiezen? Helaas is dat niet heel simpel te zeggen. Milieucentraal heeft hier een artikel over geschreven. De verpakking is gemiddeld gezien 10% van de impact van het product. 15% van de impact bestaat uit voedselverspilling en het grootste gedeelte (75%) is de productie en transport van het product zelf.
Bewust boodschappen doen en bedenken wat je wanneer consumeert is nog belangrijker dan de verpakking. Kies dus het product dat jij het liefste gebruikt in de juiste hoeveelheid en gooi de verpakking in de juiste bak.
Een aantal stelregels voor het kiezen van de meest milieuvriendelijke verpakking:
- Statiegeld verpakking boven eenmalige verpakkingen
- Eenmalig glas wil je voorkomen, koop dan je product in plastic of blik. Echter kun je glazen verpakkingen ook voor andere toepassingen gebruiken. Kun je het glas weer hergebruiken, kies dan voor glas.
- Het recyclen van blik kost heel veel energie, meer dan productie van plastic (zowel nieuw als gerecycled). Gooi het plastic dan wel in de juiste afvalbak, zodat deze weer gerecycled kan worden.
- Papier lijkt milieuvriendelijker dan plastic. Papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan plastic en de grondstof (hout) is hernieuwbaar. Maar voor papier heb je productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in. Waarom is plastic soms een betere keuze? Papier is veel minder sterk dan plastic. Een papieren tas moet bijvoorbeeld veel dikker zijn dan een plastic tas (dus meer materiaal). Beide materialen kunnen goed gerecycled worden, mits deze in de goede afvalbak worden weggegooid.
Volgende week gaan we in op voedselverspilling. Dat is natuurlijk ook een manier om afval te voorkomen.