Cooking Bag – wat is het? En waarom zou je er één moeten hebben!

Energie besparen tijdens het koken? Milieubewust koken? Dan is de Cooking Bag een aanwinst voor je keuken! Maar wat is het en hoe werkt het? In dit artikel laat ik je een nieuw product in het GreenMarket assortiment zien.

Wat is een Cooking Bag?

De Cooking Bag is als het ware een geïsoleerd ‘nestje’ van stof. Door de vulling (kapok of hennepvezels) werkt de Cooking Bag isolerend. De Cooking Bag werkt als een ouderwetse hooimadame. Doordat de Cooking Bag isoleert kun je eten laten doorgaren zonder dat je pan hiervoor op het vuur hoeft te staan.

In de verschillende Cooking Bags passen pannen 6 à 7 liter en pannen met een diameter van 28 centimeter. De meeste pannen en soeppannen passend dus in de Cooking Bag!

Waar is de Cooking Bag van gemaakt?

In het assortiment heb ik twee mooie Cooking Bags!

  • Cooking Bag Ghana Groot: Deze Cooking Bag is gemaakt van prachtige Ghanese stof. De buiten- en binnenkant is gemaakt van katoen. De Ghanese Cooking Bag heeft een vulling van kapok. Dat is in Ghana een lokaal product.
  • Cooking Bag Nederland: Deze Cooking Bag is een ‘No Waste’ Cooking Bag. Deze is namelijk gemaakt van prachtige, stevige reststof die wordt gered van de prullenbak. De buiten- en binnenkant is gemaakt van (ongebleekt) katoen. Ook hier is gekozen voor een lokale vulling, namelijk industriële hennepvezels van het Groninger land.

Voordelen van een Cooking Bag?

  • Milieuvriendelijk en energiebesparend
  • Handgemaakt en lokaal product
  • Geschikt voor de meeste pannen en soeppannen
  • Je eten blijft 3 tot 4 uur warm óf koud! Dit maakt de Cooking Bag ook geschikt voor een picknick.
  • De Cooking Bag is ook ideaal als niet iedereen op hetzelfde moment eet door werk of sport.

Hoe werkt de Cooking Bag?

Het koken met een Cooking Bag is heel simpel:

Breng een eenpansgerecht, bijvoorbeeld een curry, chili, stamp- of stoofpotje of een lekkere verse soep aan de kook en laat het gerecht vijf minuten koken. Zet het vuur of de kookplaat uit en zet de pan met eten in de Cooking Bag. De Cooking Bag houdt je pan warm en hierdoor gaart het eten door. Je houdt tijd voor jezelf over en bespaart energie! In de tussentijd kun je dus lekker iets voor jezelf gaan doen. Het eten wordt vanzelf gaar en de vitaminen blijven behouden.

De Cooking Bag houdt je eten minstens 3 tot 4 uur warm. Dit is mede afhankelijk van de grootte van de pan en de inhoud; het eten blijft langer warm als de pan goed gevuld is. De Cooking Bag is ook ideaal als niet iedereen op hetzelfde moment eet (werk, sport, etc.). Wie wil eten schept wat uit de pan en sluit de Cooking Bag meteen weer. Zo heeft iedereen een lekkere warme maaltijd.

Hoe maak je de Cooking Bag schoon?

De Cooking Bag kun je niet wassen. Zit er toch een vlekje op, probeer deze dan met een vochtige doek te verwijderen. Om vlekken te voorkomen kun je een handdoek om de pan vouwen voordat je deze in de Cooking Bag zet. De handdoek kun je gemakkelijk wassen!

Cooking Bag x GreenMansion

Cooking Bag Company. Oprichtster Rianne Schuurman had nog nooit van Cooking Bags gehoord, totdat ze in 2019 een fantastische vrouw ontmoette in Ghana: Ellen Seldenthuis. Samen met haar man en dochter bezocht ze tijdens een vakantie haar werkplaats in Tamale. “Ik was meteen verliefd op de New Cooking Bag die zij daar maakt met lokale vrouwen en mensen met een beperking. Ik dacht: die wil ik! Dit is geweldig! Dit scheelt mij tijd en stress en ‘t is gezond. Doordat het eten gaart in de Cooking Bag, blijven de vitaminen behouden. En terwijl het gaart, kan ik hardlopen, relaxen of een wijntje drinken met een vriendin. Ideaal! Want het eten blijft er ook nog eens lang in warm, dus als ik blijf ‘hangen’ bij een vriendin, maakt dat niet uit. En ik kreeg een idee…”
Rianne heeft het project uit Ghana met behulp van Ellen ook opgezet in Gambia en weer eenmaal thuis in Nederland heeft ze hier de Cooking Bag geïntroduceerd. In haar provincie Groningen worden tegenwoordig ook mooie, mensvriendelijke en milieuvriendelijke Cooking Bags gemaakt. En nu staan deze mooie Cooking Bags ook op GreenMarket! Via GreenMarket wil GreenMansion kleine, duurzame ondernemers een platform bieden om met hun producten de wereld een beetje mooier en groener te maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.