duurzaam alternatief schuurspons

Duurzaam alternatief voor het schuursponsje

Een schuursponsje. Ik denk dat er in elke keuken wel een te vinden is. Maar wist je dat elke keer als je een plastic schuursponsje gebruikt er een heleboel plastic deeltjes vrijkomen: microplastics. Deze deeltjes kun je niet zien met het blote oog, maar komen wel degelijk vrij!

Waterzuiveringsinstallaties kunnen (nog) geen microplastics filteren. Hierdoor komen deze plastic deeltjes terecht in de natuur en in ons drinkwater. Een goede redenen om je schuursponsje te vervangen voor een duurzaam alternatief!

Wat is dan een duurzaam, plasticvrij alternatief voor een schuursponsje? Ik geef je drie fijne alternatieven die net zo goed werken als de traditionele plastic schuurspons.

  1. Jute afwasscrubber
  2. Loofah spons
  3. Koperen schuurspons

Jute afwasscrubber

Een klein sponsje, maar onderschat hem niet! Jute is een stug materiaal waardoor deze je vaat makkelijk schoonmaakt. Zonder krassen uiteraard! En een groot voordeel van jute is dat het super slijtvast is. Zo gaat je sponsje heel lang mee, denk hier aan jaren!

Loofah spons.

Een loofah spons wordt gemaakt van een plant. De spons is 100% natuurlijk en kan aan het einde van zijn levensduur in de compostbak. Droog voelt de spons hard en ruw aan, maar in het water zwelt deze op tot een fijne, zachte spons. De spons is zacht genoeg voor antiaanbakpannen en soepel genoeg voor glazen.

Door de katoenen ophang lus kan de loofah spons tussentijds goed drogen. Hierdoor gaat deze langer mee. Je loofah spons gaat ongeveer 3 maanden mee.
 

Koperen schuurspons

Een koperen schuurspons vervangt eigenlijk het schuurgedeelte van een plastic sponsje. Dit schuurdoekje is gemaakt van kopergaas en is superhandig voor aangekoekte pannen. Maar dat is niet het enige. Je kunt dit doekje gebruiken voor potten, pannen, de gootsteen, glas en RVS. Breed inzetbaar dus!
Tip van flip: Een koperen schuurdoekje is ook geschikt voor het verwijderen van roest!

Een koperen schuurdoekje is niet geschikt voor teflon of dergelijke materialen. Daarvoor kun je de andere alternatieven gebruiken😃

Hieronder de plasticvrij schuursponsjes nog op een rij!

Het schuursponsje vervangen voor een milieuvriendelijk alternatief is al een hele goede stap! Tijdens het afwassen zijn er nog meer zaken waar je aan kunt denken om je afwas zo duurzaam mogelijk te doen. Hier nog wat tips

Wat voor afwassponsje gebruik jij thuis?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.