De afgelopen weken hebben we gekeken naar boodschappen doen met minder afval, voedselverspilling voorkomen, de wegwerpproducten in de keuken vervangen. Wat blijft er dan nog over? Juist eten daadwerkelijk koken 😊
In dit artikel geeft ik je tips om energie te besparen tijdens het koken. Zo heb jij binnen no-time een super duurzame keuken. Niet alleen vanwege het duurzaamheidsaspect is energiezuinig koken nu belangrijk, ook voor je portemonnee is het een voordeel!
Tips voor energie besparen tijdens het koken
- Gebruik de juiste maat pan voor je kookplaat. Met een kleine pan op een grote pit gaat er veel energie – langs de pan – verloren.
- Op een of andere manier heb ik thuis verschillende pannen en verschillende deksel en lijkt geen enkele deksel echt goed te passen. Koken met een -goed passende- deksel kan je enorm veel energie besparen. Toch een op zoek op ik matchende deksel kan vinden.
Bonus tip: gebruik een glazen deksel, dan hoef je de deksel niet van de pan te halen om te kijken hoe het er met je saus voor staat - Niet op vol vuur – zodra het kookpunt is bereikt kun je het gas/de kookplaat terugzetten.
- Zet je vuur eerder uit. Mijn moeder doet dit altijd al met rijst. Breng het aan de kook, zet het vuur uit en laat verder garen. Dit kun je natuurlijk doortrekken, door de warmte gaart je gerecht nog even door. Experimenteer dus eens met het iets eerder uitzetten van het fornuis, voordat je eten helemaal klaar is
- Koken met een Cooking Bag. Een Cooking Bag is een soort ‘nestje’ om je pan in te zetten. De Cooking Bag is gemaakt van stof en isoleert. Hierdoor gaart je eten nog lang na, zonder dat je pan op het vuur hoeft te blijven staan. Zo bespaar je een boel gas/energie.
Wat zijn jouw tips voor het besparen van energie tijdens het koken?