Cadeaus duurzaam inpakken

Hoe pak je cadeaus duurzaam in?

De feestmaand komt er weer aan! Sinterklaas, kerst, samen eten, gezelligheid, mooie versieringen én… cadeautjes! Wil je nou dit jaar niet de papierbak vol en je cadeautjes een groen tintje geven? Dan is dit artikel voor jou!

Hoe pak je cadeaus duurzaam in? In dit artikel vind je 8 tips om je cadeau duurzaam in te pakken.

1. Gebruik wat je al hebt

Het meest duurzame is gebruiken wat je al hebt. Heb je nog een inpakpapier in huis? Maak dat dan eerst op. Ook kun je bijvoorbeeld een restje behang gebruiken, of misschien kaftpapier van de kinderen.

2. Kies voor gerecycled

Bewaar gedurende het jaar inpakpapier/mooie tasjes en cadeauverpakkingen die je krijgt. Deze kun je dan hergebruiken. Ook een tip voor aankomende kerst, maak je cadeau open met een beetje voorzichtigheid. Dan kun je het papier weer gebruiken!

Heb je nog geen voorraadje opgebouwd en heb je wel inpakpapier nodig? Kies dan voor gerecycled inpakpapier in de winkel.

3. Gebruik kranten en tijdschriften

Verpak je cadeau in oude kranten of tijdschriften. Bij kleinere cadeaus kun je ook leuke zakjes maken van oude tijdschriften. Een mooie strik erom en je cadeau ziet er piekfijn uit.

Een kleine waarschuwing is op zijn plaats. De inkt van kranten en tijdschriften kan een beetje afgeven. Voor de meeste cadeaus is dat geen probleem, maar voor een witte knuffel is het niet zo handig.

4. Gebruik dozen en tassen

Gebruik dozen om je cadeau in te pakken. Bijvoorbeeld een schoenendoos of een verzenddoos waarin je online bestelling kwam. Je kunt de doos nog een beetje oppimpen met verf, stof, lintjes of andere knutselmaterialen. Ook leuk om samen met kinderen te doen!

Tip: bij veel winkels krijg je tegenwoordig shoppers. Heb je nu een kast vol shoppers? Ook die kun je gebruiken om je cadeau in te verpakken. En de tas is dan eigenlijk een extra cadeau!

5. Creatief knutselen

Deze tip is wat meer voor de Crea Bea’s onder ons, maar waarschijnlijk heb je stiekem al veel inpakmateriaal in huis. Ga aan de knutsel met bijvoorbeeld eierdozen, wc-rollen of glazen potten. Zeker voor kleinere cadeaus kun je hier mooie verpakkingen van maken!

6. Je cadeau als inpakmateriaal

Dit is even een doordenker. Maar sommige cadeaus lenen zich heel goed als inpakmateriaal voor andere cadeaus. Geef je bijvoorbeeld een lekkere zeep, dan kun je dat verpakken in een washandje. Het washandje is dan natuurlijk ook een cadeau.

7. Furoshiki

Furo wat? Gelukkig is het makkelijker dan de naam klinkt 😊 Furoshiki is een Japanse inppakdoek. Vroeger werden deze doeken in Japan gebruikt voor het vervoeren van allerlei producten. Tegenwoordig wordt de Furoshiki techniek gebruikt om cadeaus milieuvriendelijk in te pakken. Het idee: Je neemt een lap stof en knoopt dit om je cadeau heen.

8. Natural Beauty

Niet alle cadeaus hoeven misschien ingepakt worden. En vaak kom je met een lintje of strikje ook al heel ver. Neem bijvoorbeeld een boek. Met een mooi lintje erom, hoef je deze eigenlijk niet meer in te pakken. Of als je bijvoorbeeld een deken geeft, grote stik erom en klaar ben je. Denk maar eens na of je cadeau echt een verpakking nodig heeft.

We zijn 8 tips verder! Jij weet nu hoe je cadeaus duurzaam in pakt! Welke ga jij proberen?

En mocht je nou nog op zoek zijn naar een mooi, duurzaam cadeau om in te pakken….

Bekijk alle cadeaus

Bekijk ook..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.