De hele maand januari staat bij GreenMansion in het teken van minder afval in de keuken. Afgelopen weken heb ik je meegenomen in de supermarkt, hoe doe je boodschappen met minder afval? Mocht je dat gemist hebben kun je het artikel hier terugvinden. Deze week gaan we verder. Nu we de supermarkt getackeld hebben, hoe zorgen we ervoor dat we al onze producten ook daadwerkelijk gebruiken?
10 tips tegen voedselverspilling
Hoe groot is het probleem van voedselverspilling? Volgens Milieucentraal eindigt een derde van alle voedselproductie NIET op ons bordt. Thuis, maar ook bij producenten, in de horeca en supermarkten. Als consument hebben we een groot aandeel in voedselverspilling. Gemiddeld verspillen we in Nederland zo’n 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Voedselverspilling is ook een vorm van afval. De producten zijn geproduceerd, er zijn grondstoffen voor gebruikt, het product is vervoerd naar de supermarkt. Als wij het vervolgens niet gebruiken, wordt het milieu onnodig belast. Zonde! Daarnaast is het ook zonde van het lekkere eten en je geld. Genoeg reden om daar eens kritisch naar te kijken. Hoe voorkomen we voedselverspilling? Gelukkig is voedselverspilling tegengaan niet ingewikkeld. Het kan je veel opleveren! Mocht je nog aanvullingen en tips hebben, laat vooral weten! Vind ik leuk.
1 Shop in je eigen voorraadkast
Shop daarom eens in je eigen voorraadkast. Misschien staat er wel een pak rijst waarvan je niet meer wist dat je het had. Maak het halflege potje uit de koelkast op voordat het bederft. Eet je vriezer leeg. Kook met de kruiden die je hebt voordat de smaak eruit gaat. Kortom, maak op wat je hebt.
2 Maak een lijstje
Een goede voorbereiding is het halve werkt. Maak voordat je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje. Als je daarmee bezig bent, check dan ook meteen welke producten je al in huis hebt. Door te gebruiken wat je hebt ga je voedselverspilling tegen én je koopt niet te veel.
3 Wees kritisch
Wees kritisch op aanbiedingen. Het lijkt misschien een goede deal, maar heb je het nodig? En kun je het ook opmaken voordat het bederft. 2+1 komkommers klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je het niet opeet is het zonde.
4 Voedselverspilling in de supermarkt
In de supermarkt zijn ze gelukkig ook steeds meer bezig met voedselverspilling. Daarom kun je producten die bijna aan de houdbaarheidsdatum zitten met korting kopen. Let op de 35% kortingsstickers. Ook hier geldt natuurlijk blijf wel kritisch. Kun je het gebruiken?
5 Too Good To Go
Nog zo’n initiatief tegen voedselverspilling. Via Too Good To Go kun je voor weinig pakketten kopen bij plaatselijke winkels en horeca met overgebleven voedingswaren.
6 Restjesdag!
Maak een restjesdag. Verzamel de hele week de kliekjes en maak daar weer één complete maaltijd van. Zo gebruik je je kliekjes!
Waar ik zelf ook fan van ben, het avondeten van de dag ervoor als lunch! Heerlijk een warme lunch. En je hebt meteen je restjes gebruikt.
7 Op maat
Kook op maat. Bedenk hoeveel je nodig hebt (wil je voor één of twee dagen koken?) en probeer ook die hoeveelheid te maken. Dit kun je ook doen met thee en koffie bijvoorbeeld. Zet niet meer dan je nodig hebt. En mocht je toch overhouden, bewaar het dan in een thermosfles. Dan blijft het langer warm en kun je het alsnog opdrinken.
8 Houdbaarheidsdatum
Op producten kun je twee verschillende houdbaarheidsdata vinden:
THT: ten minste houdbaar tot. Dit staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kun het product nog veilig eten. Kijk, ruik en proef of het product nog goed is!
TGT: te gebruiken tot. Dit staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Overigens kun je de TGT-datum wel verlengen door het product voor die datum in te vriezen.
Bron: voedingscentrum
9 4 graden
Zet je koelkast op 4 graden Celsius. Volgens het voedingscentrum is dit de ideale temperatuur voor je koelkast. Bij deze temperatuur krijgen bacteriën en schimmels nauwelijks kans om te groeien. Ook is het aangetoond dat producten die koel bewaard worden tot twee keer zo lang vers en houdbaar zijn. Extra reden om de koelkast op 4°C te zetten.
Kouder mag ook, maar dit heeft als risico dat producten tegen de achterwand bevriezen of dat er lage-temperatuurbederf optreedt bij sommige groente en fruitsoorten. En het kost extra energie om de koelkast te koelen.
10 Goede bewaarplek
Een goede bewaarplek draagt bij aan het verlengen van de houdbaarheid van je eten. Goed om rekening mee te houden dus! 4 dingen waar je rekening mee kunt houden:
- Gebruik verhoudbakjes: door eten luchtdicht af te sluiten, blijft het langer goed.
- Vries het in. Hierdoor verleng je de levensduur en hoef je je kliekje niet direct op te eten. Tip: schrijf op het bakje wat erin zit met de datum.
- Aangebroken verpakkingen en gesneden groente, bewaar je altijd in de koelkast.
- Wist je dat aardappels en uien niet goed samengaan? Niet samen bewaren dus. Door de ui, verrot de aardappel sneller.
Meer tips? In dit artikel geef ik je 15 tips om voedsel te bewaren. Wil je handige tips en nieuwe producten als eerste ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!