Duurzame zonnebrand: dit moet je weten over minerale zonnebrand (zonder witte waas)

27 mei is het Zonnebrandcrèmedag en de zomer staat om de hoek. Hoogste tijd om het te hebben over de beste manier om je huid op een duurzame manier te beschermen tegen schadelijke Uv-straling. Minerale zonnebrand is een hele goede keuze als je op zoek bent naar een effectieve en natuurlijke zonbescherming. In dit artikel ga ik in op waarom zonbescherming zo belangrijk is, wat een minerale zonnebrand is en waarom het een must-have is voor iedereen die opzoek is naar een duurzame zonnebrand voor een gezonde huid!

Het belang van zonnebrand:

Zonnebrand is superbelangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke Uv-straling. Ik geef je drie redenen waarom het gebruik van zonnebrand essentieel is.

  • Bescherming tegen verbranden
    Verbranden van de huid is schadelijk voor je huid en pijnlijk. Door regelmatig te smeren voorkom je verbranden en zorg je ervoor dat je huid gezond blijft.
  • Bescherming tegen huidkanker en andere huidziekten.
    Uv-stralen zijn schadelijk voor de huid(cellen). Huidcellen die eenmaal beschadigd zijn door de zon, herstellen niet meer. Deze beschadigde huidcellen kunnen leiden tot huidziekten.
  • Voorkomen van huidveroudering
    Straling van de zon veroorzaakt huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Door zonnebrandcrème te gebruiken, bescherm je de huid tegen schadelijke effecten en houd je je huid langer jong!

Minerale zonnebrand versus chemische zonnebrand

Wat is nou het verschil tussen een minerale zonnebrand en een chemische zonnebrand? Daarvoor is het goed om te begrijpen wat een zonnebrand doet. Met het smeren van zonnebrand breng je een filter aan om de huid. Dit filter houdt de Uv-stralen tegen. Er zijn twee soorten filters:

Chemische filters. Deze filters trekken echt in de huid en absorberen de Uv-stralen

Minerale filters. Deze filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug. Minerale filters vormen dus een fysieke barrière.

Wat is minerale zonnebrand?

Minerale zonnebrand is een vorm van zonnebrandcrème die fysieke filters gebruikt om Uv-stralen te blokkeren. Deze filters bestaan uit natuurlijke mineralen zoals zinkoxide en titaniumdioxide, die op de huid blijven liggen en de stralen weerkaatsen in plaats van deze te absorberen. Hierdoor krijg je een krachtige bescherming tegen UVA- en UVB-stralen.

Duurzame zonnebrand

Wat maakt een minerale zonnebrand nou een duurzame zonnebrand? Hier spelen een aantal facturen mee:

Milieuvriendelijke ingrediënten.
Minerale zonnebrand maakt gebruik van, de naam zegt het al, natuurlijke mineralen als UV-filters. Deze mineralen zijn niet schadelijk voor het leven in onze oceanen en hebben een lagere impact op het milieu dan sommige chemische filters in conventionele zonnebrandcrèmes. Let er wel op dat je voor een zonnebrand kiest die ook geen nanodeeltjes bevat. Deze kunnen het koraal alsnog aantasten!

Onmiddellijke bescherming.
Minerale zonnebrand biedt onmiddellijke bescherming zodra je het aanbrengt. De mineralen vormen een fysieke barrière op de huid en weerkaatsen de Uv-stralen direct. Chemische zonnebrandcrèmes hebben daarentegen ongeveer 20 minuten nodig om in de huid te trekken voordat ze bescherming bieden.

Minder huidirritatie
Chemische zonnebrandcrèmes kunnen potentieel irriterende stoffen bevatten die bij sommige mensen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken. Studies (met dierproeven) tonen aan dat sommige chemische filters zelfs een verstoring van de hormoonstofwisseling veroorzaken.

Biologisch afbreekbaar
De ingrediënten in minerale zonnebrand zijn biologisch afbreekbaar en hebben over het algemeen minder impact op het ecosysteem.

Nadeel minerale zonnebrand

Zit er ook een nadeel aan minerale zonnebrand? Het grootste nadeel van minerale zonnebrand is dat deze een witte waas achterlaat. Dit is te verklaren doordat de zonnebrand niet in de huid trekt, maar op de huid een filter vormt.

Speick minerale zonnebrand zonder witte waas: mijn favoriet

Die witte waas is de reden dat ik werk met de Speick minerale zonnebrand zonder witte waas. De zonnebrand van Speick is zo ontwikkeld dat deze een lichte textuur heeft. De zonnebrand verspreid goed en absorbeert snel. Hierdoor heb je veel minder last van een witte waas!

In mijn ogen is Speick minerale zonnebrand zonder witte waas de ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar een effectieve en natuurlijke bescherming tegen de zon! Of je nu gaat wandelen, een dagje naar het strand of gewoon dagelijkse bescherming zoekt Speick minerale zonnebrand zorgt ervoor dat je huid veilig is tegen schadelijke stralen. De formule zonder witte waas zorgt ervoor dat je er ook nog natuurlijk uitziet!

De zonnebrand is verkrijgbaar in SPF 30 en SPF 50.

Meer tips voor veilig zonnen

Zonnebrand is één onderdeel van veilig omgaan met de zon. Zorg dat je de zonnebrandcrème altijd royaal aanbrengt en breng regelmatig opnieuw aan! Vooral na het zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek. Verder is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met de zon. Draag bijvoorbeeld lange, luchtige kleding en zoek op de heetste momenten van de dag de schaduw op!

Wat vond je van dit artikel? Heb je nog vragen of opmerkingen? Praat mee en laat een reactie achter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.