Gratis verzendig boven €40

€4,95 verzendkosten

Verzonden in hergebruikte doos
Persoonlijk advies via WhatsApp

Duurzaam plasticvrij bewaren

Waar ben je naar opzoek?

Plasticvrij bewaren in de keuken

Plastic is een veel voorkomend materiaal geworden in ons dagelijks leven, maar heeft een verwoestende impact op het milieu. Met name in de keuken is plastic een veelgebruikt materiaal voor het bewaren van ons voedsel, denk aan plastic zakjes, plasticfolie (ook aluminiumfolie!), bakjes en verpakkingen. Deze wegwerpproducten dragen bij aan de groeiende plasticvervuiling en hebben ernstige gevolgen voor onze oceanen, dieren, natuur en uiteindelijk ook voor onze eigen gezondheid.

Gelukkig is er een groeiende beweging waarbij mensen overstappen om op duurzame alternatieven om plastic te verminderen en onze aarde te beschermen! En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn heel veel goede alternatieven op de markt waarbij je op een simpele manier veel impact kunt maken en je etenswaar plasticvrij kunt bewaren.

Waarom is plasticvrij bewaren in de keuken belangrijk?

De impact van plastic op het milieu is aanzienlijk. Plastic afval belandt vaak in onze oceanen en natuur. Dit zorgt voor de vervuiling van waterwegen en zelf tot sterven van zeedieren. Plastic breekt nauwelijks af en kan honderden jaren in het milieu blijven, waardoor het een ernstige bedreiging vormt voor ecosystemen en biodiversiteit. Ook komt plastic in de voedselketen terecht en kan het uiteindelijk in ons eigen voedsel belanden!

Daarnaast heeft de plasticproductie een grote ecologische voetafdruk. De winning van fossiele brandstoffen, het productieproces en het transport dragen bij aan uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering.

Genoeg reden waarom we van wegwerpplastic af willen! Het verminderen van het gebruik van wegwerpplastic draagt bij aan een gezondere wereld. Wat kun je doen om je plastic gebruik in de keuken te verminderen? Overstappen op duurzame en herbruikbare producten, oftewel bewaren zonder (wegwerp)plastic. Hieronder heb ik een aantal van onze duurzame -plasticvrije- alternatieven voor je op een rijtje gezet:

Welke plasticvrije bewaar alternatieven zijn er?

Bijenwasdoeken

Plasticfolie wordt vaak gebruikt om voedsel in te pakken of te bedekken. Een plasticvrij alternatief hiervoor is een bijenwasdoek. Bijenwasdoeken zijn gemaakt van katoenen stof die geïmpregneerd is met bijenwas en jojobaolie waardoor ze een natuurlijke antibacteriële werking hebben. Ze zijn flexibel, wasbaar en herbruikbaar. Ze kunnen gebruikt worden om voedsel in te pakken zoals kaas, groenten en fruit.

Herbruikbare boterhamzakjes

Gebruik herbruikbare boterhamzakjes in plaats van plastic zakjes. Misschien niet plasticvrij maar wel wegwerpplasticvrij! Gemaakt van polyester zijn ze sterk, wasbaar, herbruikbaar en gemakkelijk schoon te maken. Het makkelijk schoon te houden is de nummer 1 reden dat ik heb gekozen voor polyester i.p.v. stof. Ik geloof dat een product praktisch en makkelijk in gebruik moet zijn, anders gebruik je het product niet fijn en is de stap naar een wegwerpzakje weer erg aantrekkelijk. En dat is juist niet de bedoeling 😊

Katoenen schaalovertrekken

Katoenen schaalovertrekken zijn herbruikbare hoesjes of covers die bedoeld zijn om schalen en kommen mee af te dekken. Ze zijn gemaakt van 100% katoen en zijn ontworpen om voedsel te beschermen tegen uitdrogen en bederf, terwijl ze het gebruik van plastic verminderen!

Glazen bewaarbakjes

In plaats van wegwerpbakjes of plastic bakjes, kies voor herbruikbare voedselcontainers gemaakt van duurzame materialen zoals glas of RVS. Deze bewaarbakjes zijn duurzaam, vrij van schadelijke chemicaliën en kunnen vele malen opnieuw worden gebruikt.

Glas is een zuiver materiaal wat geen smaak of geur afgeeft. Een glazen bakje is hierdoor heel hygienisch. Glazen bakjes mogen in de vriezer en in de magnetron. Dit maakt ze zeer geschikt voor het bewaren en weer opwarmen van eten. Daarnaast is het oppervlakte glad, waardoor een glazen bakje makkelijk schoon te krijgen is.

Foodhuggers

Foodhuggers zijn herbruikbare siliconen deksel die helpen bij het vers houden van voedsel. Ze passen op verschillende maten en vormen van groenten, fruit en andere voedselrestjes, waardoor deze vers blijven zonder plasticfolie of aluminiumfolie te gebruiken. Ook kun je Foodhuggers gebruiken voor het afdekken van blikken en flessen! Ze zijn milieuvriendelijk en vaatwasmachinebestending en een handige manier om voedselverspilling te verminderen.

De Foodhuggers koop je in een setje van 5, hierdoor zit er altijd een passende maat tussen!

Bulk bewaren

Kopen in bulk is niet alleen goedkoper, het is ook milieuvriendelijker! Door in bulk te kopen bespaar je op (plastic) verpakkingen. Heb je nou in bulk gekocht dan is het natuurlijk zaak om je etenswaar op een goede manier te bewaren. Hierdoor blijft je etenswaar langer vers en heb je er langer plezier van. Ook hiervoor hebben we een aantal goede producten.

Voor het bewaren van aardappelen en groenten kun je het beste onze jute zakken gebruiken. Heb je een boel uien, dan gebruik je de uienzak. 

Plasticvrij bewaren, heb je nog vragen?

Hierboven heb ik je al een greep uit het assortiment plasticvrije bewaar producten voor minder wegwerpproducten in de keuken laten zien. Heb je nog vragen over de producten of mis je nog handige artikelen? Neem dan gerust contact met mij op! Ik help je graag met persoonlijk advies. Je kunt mij bellen op appen op 0644586994. Mailen kan natuurlijk ook, mail dan naar info@greenmansion.nl.