In deze gids vind je alles wat je wil weten omtrent de safety razor. Twijfel je nog of een safety razor iets voor jou is? Of ben je bang dat het moeilijker scheert? Snap ik! Dat had ik zelf ook. Ondertussen gebruik ik mijn safety razor al jaren en wil ik niet meer terug.
Wil je ontdekken of een safety razor iets voor jou is? Lees dan vooral verder. In dit artikel vertel ik je alles over scheren met de safety razor: hoe het in elkaar zit, hoe je scheert met een safety razor en hoe je een safety razor onderhoudt. Zelfs nog een stukje geschiedenis van de safety razor. Laten we beginnen!
Benieuwd naar alle producten: Ga direct naar de producten. Of bekijk direct onze safety razor starterskit! (psst. voor dit pakket geldt gratis verzending!)
Is een safety razor iets voor jou?
Een safety razor is iets voor jou als:
- Je gaat voor een superglad resultaat
- Je klaar bent met ingegroeide haren en scheerirritatie
- Je gaat voor een duurzame levensstijl. Weg met wegwerp
- Je op zoek bent naar een goedkoper alternatief dan dure wegwerpscheermesjes
Klinkt dit bekend? Lees snel verder! Of bekijk onze starterskit. Hier vind je alles om direct te beginnen!

Wat is een safety razor?
Een safety razor is een herbruikbaar scheermes. Dit scheermes is vaak gemaakt van metaal. Het mesje in het scheermes is vervangbaar. Hierdoor hoef je alleen het mesje te vervangen en hoef je niet het hele scheermesje weg te gooien.
Onderdelen van een safety razor
Een safety razor kent drie vormen. Een safety razor uit één stuk, een safety razor uit twee stukken en – je raadt het al – een safety razor uit drie stukken. Tegenwoordig kennen we vooral de safety razor uit drie stukken.
Bij een safety razor uit een stuk vervang je het mesje door het openen van ‘deurtjes’. Door aan de onderkant van het handvat te draaien openen de deurtjes aan de bovenkant van het scheermes zich. Hierdoor ligt het mesje bloot en kan deze worden vervangen.

Een safety razor bestaande uit twee stukken heeft een verwijderbare kop. De basis en het handvat zitten aan elkaar vast en vormen één deel. Door aan de onderkant van het handvat te draaien komt de bovenkant, de kop, los. Na het vervangen van het mesje draai je de kop weer op het handvat.
Bij een safety razor uit drie stukken bestaat de safety razor uit het handvat, de basis en de kop. Dit zijn alle drie losse delen. Door aan het handvat te draaien komen de basis en de kop los. Het mesje bevindt zich tussen de basis en de kop. Door deze los te draaien komt het mesje bloot te liggen. Na het vervangen van het mesje wordt de basis, het mesje en de kop weer op het handvat gedraaid.
Deze gids is verder beschreven aan de hand van een safety razor die uit drie stukken bestaat.
Hoe scheer je met de safety razor – de voorbereiding
Een safety razor is er niet alleen voor mannen. Ook vrouwen kunnen met een safety razor duurzaam scheren, heel goed zelfs. In dit onderdeel neem ik je mee door het gehele scheerproces. Wat heb je nodig, hoe bereid je de huid voor op een scheerbeurt en hoe scheer je met een safety razor.
Benodigdheden
- Safety razor
- Scheerzeep
- Scheerkwast (optioneel)
Wanneer je je scheert (of dat nou je benen, oksels of whatever is) kun je dit het beste na het reinigen en eventueel scrubben van de huid doen. Dan is je huid schoon en vrijgemaakt van onzuiverheden en dode huidcellen. Let op bij het scheren van je bikinilijn. Deze huid kun je wel scrubben, maar gebruik hiervoor een pH-neutrale scrub met een kleine korrel. Anders irriteer je huid juist.
Maak, om huidirritaties te voorkomen, je huid soepel met warm water. Bijvoorbeeld door tijdens of direct na het douchen te scheren. De haarzakjes bieden op deze manier minder weerstand waardoor je gemakkelijker scheert.
Vervolgens is het tijd voor zeep 😊 Gebruik hiervoor scheerzeep. Je kunt ook scheerschuim of -gel gebruiken. Scheerzeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Dit is beter voor je huid en voor het milieu. Scheerzeep bevat geen schuimverbeteraars, daardoor kost het iets meer moeite om schuim te krijgen. Dit kun je doen met een scheerkwast. Heb je geen scheerkwast, ook geen probleem.
Ook hier geldt: zoek een pH-neutrale scheerzeep (of gel of schuim) voor het scheren van je bikinilijn.

Scheerzeep opschuimen
Scheerzeep opschuimen kan dus op twee manieren: met een scheerkwast of met je handen. Ga je je baard scheren, dan is een scheerkwast aan te raden. Hiermee krijg je namelijk een steviger schuim. Ga je voor je benen, oksels of bikinilijn, dan kun scheerschuim ook prima opschuimen met je handen
Voor het opschuimen met een scheerkwast: maak de scheerkwast nat en schud het overtollige vocht uit de scheerkwast. Vervolgens beweeg je de scheerkwast over de scheerzeep heen en weer voor het maken van schuim. Ga door tot dat je een mooi luchtig en stevig schuim hebt. Smeer jezelf vervolgens in met het scheerschuim, eventueel met behulp van je scheerkwast. Laat het schuim even kort inwerken. Op die manier komt het scheermes straks beter in contact met de haren waardoor je een gladder scheerresultaat krijgt.
Om de scheerzeep met je handen op te schuimen maak je je handen nat. Vervolgens wrijf je de zeep door je handen, eigenlijk net zoals je doet tijdens het handen was. Het schuim wat je creëert smeer je met je handen over het lichaam.
Hoe scheer je met de safety razor – het scheren zelf
Met alle voorbereidingen gedaan is het tijd voor het echte werk: het scheren zelf. Veel mensen zijn bang dat ze zichzelf openhalen tijdens het scheren met een safety razor. Ik snap de angst, maar als je jezelf tijd gunt het een keer rustig uit te proberen en deze handleiding volgt is de kans op sneetjes minimaal. Zodra je het eenmaal gedaan hebt zul je zien dat het niet moeilijk is om te scheren met een safety razor. Ik heb mezelf nog nooit gesneden met het scheermes (even afkloppen haha).
Houd je scheermes in een hoek van 30 graden ten opzichte van je huid en scheer met korte bewegingen. Heel belangrijk met een safety razor is dat je geen druk uitoefent op de huid. Laat de scherpte van het mes zijn werk doen. Jij hoeft alleen je safety razor over je huid te begeleiden. Druk uitoefenen is niet nodig en zorgt er alleen voor dat jij jezelf sneller openhaalt.
In tv-reclames zie je vaak dat ze in één beweging hun hele been scheren. Niet doen, hierdoor maak je juist sneller wondjes. Scheer steeds een paar centimeter per keer. Wees de eerste keer voorzichtig rond je enkels en knieën. Na een aantal keer zal je merken dat het vanzelf gaat en heb je binnen een mum van tijd je benen geschoren.
Scheren met een safety razor is even wennen, maar absoluut niet moeilijker dan scheren met een wegwerpmesje. Gun jezelf de tijd om het rustig en voorzichtig uit te proberen. Na een paar keer zul je zien dat het je gemakkelijk af gaat. Begin bijvoorbeeld bij je benen, neem ruim je tijd en oefen rustig. Vanuit daar kun je verder leren en scheer je binnen no-time je benen, oksels en bikinilijn met gemak. Merk je irritatie, probeer dan met de haargroei mee te scheren. Dit zou de irritatie moeten helpen verminderen en je resultaat is bijna even glad. Ook kan irritatie van de huid een teken zijn dat je iets meer schuim moet gebruiken.
Onderhoud van het scheermes
Het onderhouden van je safety razor is niet ingewikkeld. Een safety razor koop je voor het leven hoor je vaak. En als je er een beetje aandacht en liefde in stopt is dat ook zeker waar! Spoel je safety razor na elke scheerbeurt goed uit. Het helpt om de kop van je safety razor een paar slagen los draait. Dan kan het water er goed tussen komen en weet je zeker dat je alle zeep en haarresten goed verwijdert. Zorg er vervolgens voor dat je safety razor goed kan drogen. Leg hem bijvoorbeeld buiten de douche. Dep je scheermes eventueel nog een beetje droog met een handdoek.
Afhankelijk van hoeveel je scheert en wat je scheert slijt het mesje na een aantal weken tot aantal maanden. De haartjes van je bikinilijn zijn dikker en stugger dan de haren op je benen. Hierdoor slijt je mesje sneller. Zodra je merkt dat het niet zo prettig meer scheert en dat je haren meer uit je been worden ‘getrokken’ dan dat je ze netjes afscheert is het tijd om je mesje te vervangen. Onder het volgende kopje leggen we je uit hoe je dat doet.

Groot onderhoud
Eens in de zoveel tijd kun je je safety razor een groot onderhoud geven. Wanneer is onderhoud van je scheermes nodig? Zodra je merkt dat het zwaarder wordt om de basislaag en kop van je scheermes vast te draaien of wanneer er een vetlaagje op je safety razor ontstaat. Ik raad je aan je scheermes 1 keer per jaar grondig te reinigen.
Groot onderhoud doe je door alle delen los te schroeven. Maak een sopje met lauwwarm water en een paar drupjes afwasmiddel. Maak dan alle delen schoon met behulp van een oude tandenborstel. Het mesje hoeft niet, deze vervang je om de twee maanden ongeveer, die hoef je niet speciaal schoon te maken. Vul daarna een mok met warm water en een piepklein beetje azijn. (verhouding 1:20) en laat je safety razor daar ongeveer zes minuten in zitten. Zorg ervoor dat houten of bamboe delen niet onder water staan. Spoel je safety razor tot slot af met water. Zo is ‘ie weer als nieuw!
Vervangen van het mesje
Het mesje vervangen is niet ingewikkeld. Je moet even weten hoe het werkt. Wees altijd voorzichtig en vervang het mesje met volle aandacht. De mesjes in de safety razor zijn nou eenmaal super scherp en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Pak je safety razor bij de kop vast aan de kanten waar je niet mee scheert. Houd je safety razor dan op de kop en draai het handvat los. Haal de basisplaat van de kop af. Het mesje is nu zichtbaar. Verwijder het mesje en plaats een nieuw mesje. Dit alles terwijl je de kopplaat vast houdt. Vervolgens plaats je de basisplaat en draai je het handvat er weer op. Bekijk ook de video hiernaast voor een visuele instructie.
Het mesje kun je weggooien bij het restafval. Door middel van magneten wordt het metaal uit het restafval gevist voor recycling. Omdat het mesje scherp is, raad ik je aan om het mesje enigszins verpakt weg te gooien. Zelf gebruik ik hiervoor altijd het vloeipapier van het nieuwe mesje. Door het verpakt weg te gooien voorkom je dat de medewerkers van de afvalverwerking zich bezeren.
De kosten van scheren met een safety razor
Zo dat was al een boel informatie. Toch is er nog een – niet geheel onbelangrijk – punt wat we moeten bespreken: de kosten. Is het scheren met een safety razor nou duur?
De safety razor
Een safety razor koop je één keer. Daarna gaat hij je hele leven, of in ieder geval een groot deel daarvan, mee. De mesjes koop je wel steeds opnieuw. Laten we de kosten eens bekijken.
Het scheermes zelf. Een safety razor kost gemiddeld tussen de €20 en €30. Dit is een beetje een gemiddelde, er zijn ook safety razors die meer dan €200 kosten! In het assortiment van GreenMansion hebben we een mooi bamboe scheermes voor €21,99. Een safety razor is dus best een aanschaf, maar als je bedenkt dat hij zo lang meegaat. Ik vind het niet duur.
De scheermesjes
Dan de scheermesjes. Scheermesjes voor een safety razor zijn niet duur. Je koopt bijvoorbeeld een pakje van 5 mesjes voor €1,50. Ga je voor een groot verpakking dan wordt het zelfs nog voordeliger. €16,99 voor 100! mesjes. Dat is €0,17 per mesje. Met 100 mesjes kun je als man (een baard is wat stugger) ongeveer 2 jaar mee scheren, als vrouw (geen baard) kun je hier tot wel 5 jaar mee doen!
Na de initiële aanschaf van je safety razor is het blijven scheren met het scheermes dus niet duur. Over de lange termijn kun je stellen dat het scheren met een safety razor goedkoper is dan het scheren met wegwerpmesjes.
Scheerzeep
Naast de safety razor en de mesjes gebruik je ook een scheerzeep, schuim of gel. De kosten hiervoor verschillen heel erg. Dit ligt eraan of je voor een zeep kiest, of iets anders. En of je voor een duurzaam product gaat of niet. Echter of je nou scheert met een safety razor of met een wegwerpmesje, de kosten voor je scheerzeep veranderen niet.
In het assortiment heb ik een scheerzeep van het merk Werfzeep. Dit is een duurzame zeep met biologische ingrediënten. De zeep is vegan en geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast wordt de zeep met de hand gemaakt in Utrecht.
Scheerkwast
En als laatst kun je een scheerkwast gebruiken voor het opschuimen van de zeep. Een scheerkwast vindt je in alle prijsklassen. Zo zijn er scheerkwasten vanaf €5 te vinden tot scheerkwasten van bijna €100. Het verschil zit hem in de kwaliteit en het soort haar wat gebruikt wordt. In de goedkopere scheerkwasten worden synthetische (nylon) haren gebruikt. In duurdere scheerkwasten wordt hoog kwaliteit dassenhaar gebruikt.
Conclusie
Het vergt dus een kleine investering om te beginnen met scheren met een safety razor. Echter heb je een leven lang plezier van je safety razor. In de tijd bekeken is een safety razor eigenlijk altijd goedkoper dan het steeds opnieuw kopen van wegwerpmesjes. Daarnaast heeft je safety razor als voordeel dat je veel afval bespaart én een gladder scheerresultaat krijgt. Je hoort het al: ik ben fan!
Ben je ook enthousiast en wil je beginnen met een safety razor. Dan heb ik een leuke set voor jou. In dit pakket vind je alles om te beginnen met scheren: een safety razor, 101 mesjes én een scheerzeep!
Je kunt hier minimaal 2 jaar mee vooruit! Samen kost dit pakket €45,00. Je bespaart hiermee kosten én je ontvangt gratis verzending!
Safety razor kopen
Dit was hem, een bak aan informatie. Hopelijk heb je er iets aan gehad!
Mocht je nog vragen hebben over het scheren of over de producten, of over iets anders? Ik help je graag en denk graag met je mee. Je kunt mij bereiken via whatsapp of over de telefoon. Het telefoonnummer is 0644586994. Je mag mij ook een mail sturen via info@greenmansion.nl.
Ben je geïnteresseerd in de safety razor, hieronder vind je alle producten.