New Post

Scheren met een safety razor – alles wat je wil weten over de safety razor

Scheren met een safety razor

In deze gids vind je alles wat je wil weten omtrent de safety razor. Twijfel je nog of een safety razor iets voor jou is? Of ben je bang dat het moeilijker scheert? Snap ik! Dat had ik zelf ook. Ondertussen gebruik ik mijn safety Lees dan vooral verder. In dit artikel vertel ik je alles over scheren met de safety razor: hoe het in elkaar zit, hoe je scheert met een safety razor en hoe je een safety razor onderhoudt. Zelfs nog een stukje geschiedenis van de safety razor. Laten we daar mee beginnen!

Geschiedenis van de safety razor

Open scheermes
Open scheermes

De safety razor was een uitvinding om het scheren gemakkelijker te maken. Voordat de safety razor was uitgevonden scheerde men met een open scheermes. Deze had helemaal geen bescherming en je kon jezelf hier gemakkelijk mee bezeren

De eerste versie van de safety razor is uitgevonden door William S. Henson. In 1847 vroeg hij een octrooi aan op dit ontwerp. Deze eerste versie werd vervolgens verbeterd door de heren Frederik en Otto Kampfe. Het design van William Henson werd door hun aangepast. Ze plaatsen een metalen plaatje met tandjes als mesjeshouder op het handvat. Dit plaatje zou de huid voldoende beschermen tegen beschadigingen van het scherpe mes. Het nadeel van dit ontwerp was dat het mesje niet vervangbaar was, het mesje moest elke keer geslepen worden. Dit was een vrij ingewikkeld en specialistisch klusje waarvoor men langs de barbier moest.

Octrooi tekening van de safety razor

De safety razor werd echter populair toen uitvinder King Camp Gillete het dubbelzijdige scheermesje met houder uitvond. De safety razor van nu is gebaseerd op dit ontwerp. Zij ontwierpen de safety razor met een wegwerpscheermesje in een houder. Een van de redenen van het succes van Gillete was dat hij de opdracht kreeg om het Amerikaanse leger te voorzien van deze safety razors tijdens de eerste wereldoorlog. Er werden 3,5 miljoen Gillette scheermessen uitgedeeld aan Amerikaanse soldaten. De soldaten die terugkwamen bleven deze mesjes gebruiken waardoor deze ook bekender en populairder werden op de consumentenmarkt.

Onderdelen van een safety razor

Een safety razor kent drie vormen. Een safety razor uit één stuk, een safety razor uit twee stukken en – je raadt het al – een safety razor uit drie stukken. Tegenwoordig kennen we vooral de safety razor uit drie stukken.

Bij een safety razor uit een stuk vervang je het mesje door het openen van ‘deurtjes’. Door aan de onderkant van het handvat te draaien openen de deurtjes aan de bovenkant van het scheermes zich. Hierdoor ligt het mesje bloot en kan deze worden vervangen.

Een safety razor bestaande uit twee stukken heeft een verwijderbare kop. De basis en het handvat zitten aan elkaar vast en vormen één deel. Door aan de onderkant van het handvat te draaien komt de bovenkant, de kop, los. Na het vervangen van het mesje draai je de kop weer op het handvat.

Bij een safety razor uit drie stukken bestaat de safety razor uit het handvat, de basis en de kop. Dit zijn alle drie losse delen. Door aan het handvat te draaien komen de basis en de kop los. Het mesje bevindt zich tussen de basis en de kop. Door deze los te draaien komt het mesje bloot te liggen. Na het vervangen van het mesje wordt de basis, het mesje en de kop weer op het handvat gedraaid.

Deze gids is verder beschreven aan de hand van een safety razor die uit drie stukken bestaat.

Hoe scheer je met de safety razor – de voorbereiding

Een safety razor is er niet alleen voor mannen. Ook vrouwen kunnen met een safety razor duurzaam scheren, heel goed zelfs. In dit onderdeel neem ik je mee door het gehele scheerproces. Wat heb je nodig, hoe bereid je de huid voor op een scheerbeurt en hoe scheer je met een safety razor.

Benodigdheden

  • Safety razor
  • Scheerzeep
  • Scheerkwast

Wanneer je je scheert (of dat nou je benen, oksels of whatever is) kun je dit het beste na het reinigen en eventueel scrubben van de huid doen. Dan is je huid schoon en vrijgemaakt van onzuiverheden en dode huidcellen. Let op bij het scheren van je bikinilijn. Deze huid kun je scrubben, gebruik hiervoor een pH-neutrale scrub met een kleine korrel.

Maak, om huidirritaties te voorkomen, je huid soepel met warm water. Bijvoorbeeld door tijdens of direct na het douchen te scheren. De haarzakjes bieden op deze manier minder weerstand waardoor je gemakkelijker scheert.

Vervolgens is het tijd voor zeep 😊 Gebruik hiervoor scheerzeep. Je kunt ook scheerschuim of -gel gebruiken. Scheerzeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Dit is beter voor je huid en voor het milieu. Scheerzeep bevat geen schuimverbeteraars, daardoor kost het iets meer moeite om schuim te krijgen. Dit kun je doen met een scheerkwast.
Ook hier geldt: zoek een pH-neutrale scheerzeep (of gel of schuim) voor het scheren van je bikinilijn.

Maak de scheerkwast nat en schud het overtollige vocht uit de scheerkwast. Vervolgens beweeg je de scheerkwast over de scheerzeep heen en weer voor het maken van schuim. Ga door tot dat je een mooi luchtig en stevig schuim hebt. Smeer jezelf vervolgens in met het scheerschuim, eventueel met behulp van je scheerkwast. Laat het schuim even kort inwerken. Op die manier komt het scheermes straks beter in contact met de haren waardoor je een gladder scheerresultaat krijgt.

Hoe scheer je met de safety razor – het scheren zelf

Met alle voorbereidingen gedaan is het tijd voor het echte werk: het scheren zelf. Veel mensen zijn bang dat ze zichzelf openhalen tijdens het scheren met een safety razor. Ik snap de angst, maar als je jezelf tijd gunt het een keer rustig uit te proberen en deze handleiding volgt is de kans op sneetjes minimaal. Zodra je het eenmaal gedaan hebt zul je zien dat het niet moeilijk is om te scheren met een safety razor.

Houd je scheermes in een hoek van 30 graden ten opzichte van je huid en scheer met korte bewegingen. Heel belangrijk met een safety razor is dat je GEEN druk uitoefent op de huid. Laat de scherpte van het mes zijn werk doen. Jij hoeft alleen je safety razor over je huid te begeleiden. Druk uitoefenen is niet nodig en zorgt er alleen voor dat jij jezelf sneller openhaalt.

In tv-reclames zie je vaak dat ze in een beweging hun hele been scheren. Niet doen, hierdoor maak je juist sneller wondjes. Scheer steeds een paar centimeter per keer. Wees de eerste keer voorzichtig rond je enkels en knieën.

Scheren met een safety razor is even wennen, maar absoluut niet moeilijker dan scheren met een wegwerpmesje. Gun jezelf de tijd om het rustig en voorzichtig uit te proberen. Na een paar keer zul je zien dat het je gemakkelijk af gaat. Begin bijvoorbeeld bij je benen, neem ruim je tijd en oefen rustig. Vanuit daar kun je verder leren en scheer je binnen no-time je benen, oksels en bikinilijn met gemak. Merk je irritatie, probeer dan met de haargroei mee te scheren. Dit zou de irritatie moeten helpen verminderen en je resultaat is bijna even glad. Ook kan irritatie van de huid een teken zijn dat je iets meer schuim moet gebruiken.

Onderhoud van het scheermes

Het onderhouden van je safety razor is niet ingewikkeld. Een safety razor koop je voor het leven hoor je vaak. En als je er een beetje aandacht en liefde in stopt is dat ook zeker waar! Spoel je safety razor na elke scheerbeurt goed uit. Het helpt om de kop van je safety razor een paar slagen los draait. Dan kan het water er goed tussen komen en weet je zeker dat je alle zeep en haarresten goed verwijdert. Zorg er vervolgens voor dat je safety razor goed kan drogen. Leg hem bijvoorbeeld buiten de douche. Dep je scheermes eventueel nog een beetje droog met een handdoek.  

Afhankelijk van hoeveel je scheert en wat je scheert slijt het mesje na een aantal weken tot aantal maanden. De haartjes van je bikinilijn zijn dikker en stugger dan de haren op je benen. Hierdoor slijt je mesje sneller. Zodra je merkt dat het niet zo prettig meer scheert en dat je haren meer uit je been worden getrokken dan dat je ze netjes afscheert is het tijd om je mesje te vervangen. Onder het volgende kopje leggen we je uit hoe je dat doet.

Groot onderhoud

Eens in de zoveel tijd kun je je safety razor een groot onderhoud geven. Wanneer is onderhoud van je scheermes nodig? Zodra je merkt dat het zwaarder wordt om de basislaag en kop van je scheermes vast te draaien of wanneer er een vetlaagje op je safety razor ontstaat. Wij raden aan je scheermes 1 keer per jaar grondig te reinigen.

Groot onderhoud doe je door alle delen los te schroeven. Maak een sopje met lauwwarm water en een paar drupjes afwasmiddel. Maak dan alle delen schoon met behulp van een oude tandenborstel. Het mesje hoeft niet, deze vervang je om de twee maanden ongeveer, die hoef je niet speciaal schoon te maken. Vul daarna een mok met warm water en een piepklein beetje azijn. (verhouding 1:20) en laat je safety razor daar ongeveer zes minuten in zitten. Zorg ervoor dat houten of bamboe delen niet onder water staan. Spoel je safety razor tot slot af met water

Vervangen van het mesje

Het mesje vervangen is niet ingewikkeld. Je moet even weten hoe het werkt. Wees altijd voorzichtig en vervang het mesje met volle aandacht. De mesjes in de safety razor zijn nou eenmaal super scherp en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Pak je safety razor bij de kop vast aan de kanten waar je niet mee scheert. Houd je safety razor dan op de kop en draai het handvat los. Haal de basisplaat van de kop af. Het mesje is nu zichtbaar. Verwijder het mesje en plaats een nieuw mesje. Dit alles terwijl je de kopplaat vast houdt. Vervolgens plaats je de basisplaat en draai je het handvat er weer op. Bekijk ook de video hiernaast voor een visuele instructie.

door middel van magneten het metaal eruit vissen voor recycling. Zorg dat je het mesje enigszins verpakt weggooit zodat de medewerkers van de afvalverwerker zich niet bezeren aan het mesje.

De kosten van scheren met een safety razor

De safety razor zelf kost tussen de €20 en €30. Bekijk bijvoorbeeld deze safety razor van het merk Bambaw van €21,99.

Daarnaast heb je natuurlijk losse scheermesjes nodig. Deze scheermesjes zijn niet duur. Je hebt bijvoorbeeld deze Astra scheermesjes al voor €1,50 voor een setje van 5.

Scheerzeep, gel of schuim verschilt heel erg. Dit ligt eraan of je voor een zeep of iets anders kiest en of je voor een duurzaam product gaat of niet. Scheerzeep van Werfzeep is een duurzame scheerzeep die met de hand in Utrecht wordt gemaakt. De zeep bevat uitsluitend biologische ingrediënten. Deze zeep koop je al voor €7,95

En als laatst kun je een scheerkwast gebruiken voor het opschuimen van de zeep. Een scheerkwast vindt je in alle prijsklasses. Zo zijn er scheerkwasten vanaf €5 te vinden tot scheerkwasten van bijna €100. Het verschil zit hem in de kwaliteit en het soort haar wat gebruikt wordt. In de goedkopere scheerkwasten worden synthetische (nylon) haren gebruikt. In duurdere scheerkwasten wordt hoog kwaliteit dassenhaar gebruikt. Het vergt dus een kleine investering om te beginnen met scheren met een safety razor. Echter heb je een leven lang plezier van je safety razor. In de tijd bekeken is een safety razor eigenlijk altijd goedkoper dan het steeds opnieuw kopen van wegwerpmesjes. En natuurlijk beter voor het milieu, je bespaart veel afval.

About author:-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van www.greenmansion.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 16 reviews.
X